Thursday, 11 August 2016

Surah AlBaqarah (218~219)Juz:2,Surah:2.
Surah 2, Ayat 218:
Ringkasan tafsir;
Lanujutan dari ayat 217 diatas, Allah telah memjuji pasukan peninjau & pengitip Islam itu dengan sebaik-baik pujian sebaik umat, dan Allah telah mengampun dosa hamba Nya termasuklah pasukan peninjau & pengintip Islam itu. 
.
,
Juz:2,Surah:2.
Surah 2, Ayat 219:
Ringkasan tafsir;
Ayat ini menerangkan tentang hukum arak. Sebelum ayat ini diturunkan, ayat berikut adalah berkaitan juga dengan hukum arak;
1) Ayat 67 Surah An-Nahl.
2) Ayat 43 Surah An-Nisa.
3) Ayat 90 Surah Al-Maidah.
4) Ayat 91 Surah Al-Maidah.

1) Dalam ayat 67 Surah An-Nahl, menerangkan bahawa arak dari perahan buah tamar dan anggur  untuk meminumnya dan rezeki yang baik bagi kamu. 


2) Dalam ayat 43 Surah An-Nisa, menerangkan bahawa jangan minum arak semasa mengerjakan sembahayang kecuali kamu telah mengetahui apa-apa yang kamu sebut dan katakan (berakal sihat semasa menunaikan sembahayang).

 
3) Dalam ayat 219 Surah Al-Baqarah ini menerangkan bahawa meminum arak sebahagian darinya ada guna faedah bagi manusia tetapi keburukan adalah lebih besar daripada kebaikan, maka kedua-duanya adalah lebih besar dosanya. 


4) Ayat 90 dan 91 Surah Al-Maidah, menerangkan bahawa bermulalahh hukum haram meminum arak, dan Allah menyindir “adakah kamu akan berterusan meminum arak dengan tidak akan menghentikan nya lagi ?”. Oleh itu arak telah diharamkan untuk meminumnya sampai kiamat. 

 

Dari lanjutan ayat ini, adalah lebih baik membelanjakan kepada kebaikan pada kadar yang dihajati untuk bersedekah kepada yang berhak. Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu beberapa ayat mudah-mudahan kamu dapat memikirkan dalam kehidupan dunia dan akhirat


[Previous] [Next


Sumber,
Terjemahan Surah 2, Ayat 211~220,
[GS]  
https://t.co/g9bZwHKHDa
Ulasan Surah 2;  
[GS]
https://t.co/0EUkXravGr   
Pautan,
[G+] https://t.co/ukPtnj1nf8

[Tr] https://t.co/PbgjQnL74n

 via,
sn7505@yahoo.com
(recover, sn7505@yahoo.com)..

No comments:

Post a comment